BARUL DE LA CAPĂTUL METAVERSE-ULUI

metaverse nfts web 3
Barul de la capătul Metaverse-ului

Cum am ajuns aici? Bună întrebare.

Probabil am luat o răscruce cosmică greșită la ultimul click, și uite-mă acum, în mijlocul unei petreceri digitale pentru animale dubioase. Maimuțe în cămașă și cravată, lei care au coroane de rege, dinozauri care joacă Candy Crush și unicorni care discută despre filozofia existențială.

Toți par să aibă o privire tristă, ca și cum tocmai au primit rezultatele la testul de personalitate și au descoperit că au nevoie de terapie.

Stai. Ce zăresc în depărtare? Un bar strălucitor, luminat de scrisul aprins "FOMO’s BEACH BAR". Seamănă cu o oază în mijlocul acestei pustietăți virtuale.

Așa că, cu pași mai puțin siguri decât ale unui rege ce sta in șah, mă îndrept spre bar.

Am intrat și mi-am găsit locul în fața mesei de bar impunătoare, întunecata și încărcata de mister. Privirile tuturor se îndreptau către mine, iar Barmanul, o apariție cu ochii pătrunzători care te fac să te simți ca și cum îți citește gândurile dar totuși cu o atitudine calmă care te face să te simți că ești la terapie, mă privește și întreabă:

"De ce ești aici? Ce te-a adus în acest loc uitat de timp?"

“Hah…bună întrebare, nici eu nu știu.” Întrebarea lui s-a strecurat în mintea mea ca un șoarece într-un labirint de idei, iar privirea lui s-a fixat în ochii mei ca și cum ar fi vrut să-mi descifreze secretele.

“Încotro să încep? Eram prins într-o realitate plictisitoare și monotonă, Pandemia a lovit lumea și nimeni nu știa ce urma să se întâmple cu lumea. Cu toții eram prinși între patru pereți ca o căprioară speriată în farurile unui SUV. Granițele fizice îmi restrângeau pasiunile și visurile. Dar totul s-a schimbat într-o zi, când am dat peste o platformă de socializare numită Twitter.

Primele postări care mi-au apărut pe feed, au fost despre politică, criptomonede și, stai să vezi asta, NFT-uri…

Eram ca un turist într-un parc de distracții, doar că nu știam la ce coadă să stau și ce fel de dulciuri digitale să gust dar oricum, mi s-a părut un feed destul de elevat față de ceea ce putea să îmi apară pe TikTok…

Nu am dat multă importanță politicii, dar cripto mi-a atras atenția, fiind un domeniu în care se investește iar bursa în momentul acela era în plină forță de revenire. Am decis să explorez puțin tărâmul criptografic, ca un Indiana Jones al finanțelor, și să las monedele să mă conducă pe cărările lor.

Ca primă impresie, Twitter mi s-a părut cam ciudat. Majoritatea aveau #BTC în descriere și păreau că fac parte din secta lui Scott din X-Man, fiindcă pozele lor de profil aveau lasere roșii în loc de ochi.

Am considerat că nu e pentru mine așa ceva și mai bine să rămân la acțiunile mele. Aveam portofoliul meu, cu TSLA-ul ferm, memestock-ul AMC și puțin NIO, crezând că sunt un adevărat mogul financiar în devenire. Nu o duceam rău, dar investeam fără să înțeleg toate mișcările pieții.

Peste câteva luni, ceva extrem de surprinzător s-a întâmplat la vremea aceea.

Ca un meteorit căzând din cerul virtual, Bitcoin a trecut de 30.000$.

“Era un prag uluitor. Nu îmi venea să cred că a reușit să ajungă atât de sus! A trecut de 20.000$ fără nici o ezitare! Trebuie să fac ceva" - mi-am spus cu seriozitate.

Și am făcut ce știe fiecare trader în astfel de momente cruciale să facă - am bătut rapid în tastatură cu plin FOMO și am cumpărat Bitcoin la all-time high în momentul acela.

După 2 săptămâni, un prieten din Sibiu mi-a explicat de un proiect pe nume Elrond și mi-a răsturnat universul financiar peste cap. Mi-a explicat cu atât entuziasm, ca și cum ar fi descoperit un căluț de mare care zboară prin stratosferă.

Am zis, hai să mai vând din acțiunile TESLA și să cumpăr puțin EGLD.

Într-o lună, când m-am uitat în cont, am avut deja de patru ori mai mult decât credeam eu că valorează portofoliul meu.

Din 10.000$ aveam 40.000$. Îmi vedeam acolo portofoliul, strălucind ca o scenă din Las Vegas, cu toate luminițele aprinse. Îmi dădeam palme peste față, mândru ca un curcubeu în formare.

Am vândut tot ce am avut în bursă și am cumpărat doar Elrond fără să mă mai uit înapoi.

Apoi NFT-urile mi-au apărut în cale ca niște obiecte zburătoare neidentificate într-o noapte senină.

Într-un colț al creierului meu, întrebarea încă mai plana - "NFT-urile. Oare ce or fi? Ce or face??" Așa că, cu aceeași atitudine aventuroasă ca un căutător de comori care nu știe dacă va găsi aur sau o jucărie într-o pungă de pufuleți, m-am dus spre tărâmul NFT-urilor.

Mi-am zis că nu pot înțelege ce sunt, până când nu cumpăr unul.

Și nu după mult timp, într-o zi, Sotheby's, "marea casă de licitație" care sună ca un loc în care doar miliardarii s-ar aventura, s-au prezentat cu un anunț surprinzător.

Au anunțat prima colecție, în colaborare cu un artist de NFT-uri.

Mi-am zis - E Sotheby’s, e cea mai veche casă de licitație din lume, are peste 300 ani de vechime, sigur știu oamenii ce fac. Am decis să mă las dus de val și am cumpărat primul meu NFT, ca un școlar care își cumpără primul ghiozdan.

Primul meu NFT de la Pak în colaborare cu Sotheby’s pentru 1000$.

N-am să uit vreodată momentul acela. Stăteam acolo ca un vânător de comori modern, cu ochii lipiți de ecran, mouse-ul tremurând sub vârful degetelor. "Ce minune se află în spatele acestor NFT-uri?" mă întrebam, de parcă eram un explorator în căutarea orașului pierdut Atlantida.

În timp ce eu sărbătoream, Twitter-ul meu a luat-o razna. Toată lumea vorbea despre ceva numit "Bored Ape Yacht Club". De parcă era o adunare a maimuțelor supărate pe care le plimbă cu iahtul. Era ca și cum lumea s-a trezit peste noapte să devină o gașcă de maimuțoi îmbrăcați în cămăși cu imprimeu de banane.

Mi s-a părut că întreaga lume cripto intrase într-un carnaval absurd, în care maimuțele sunt vedetele. Așa că, ca un om hotărât să nu rămân în urmă, am vrut să sar și eu în barca maimuțelor.

La momentul acela costa 1 ETH o maimuță. Mi-am zis “Cum să dau 4000$ pe o maimuță plictisita?! Trebuia să fiu dea-dreptul nebun și dus cu pluta.”

Dar peste o săptămână eram gata să urc la bordul iahtului lor virtual.

Dar ce să vezi?! Era 14.000$ o maimuță!

Mă gândeam să vând tot ce aveam în Elrond și să intru în clubul maimuțelor plictisite, dar am preferat să "play it SMART" și să păstrez EGLD.

După încă 2 săptămâni, maimuțele erau la 100.000$, iar eu îmi dădeam palme în cap știind că puteam să cumpăr vreo 10 când erau 1 ETH…

Dar spre surprinderea mea, începeam să primesc oferte pentru cubul meu. Încă îmi amintesc cum eram în Italia, la Florența, și la o Trattoria primesc o notificare pe telefon - 2000$ / cub. A doua zi - 4000$, 6000$, 9000$, 10.000$.

Nu-mi venea să cred. A treia zi, când am primit oferta de 11.000$, instant am vândut.

Peste 2 săptămâni, alt cub s-a vândut la 56.000$. WOW, GOD DAMN, OMFG, WHAAAAAT?!

Asta era reacția mea. Încă îmi amintesc că 1 Bitcoin atunci era 52.000$, iar 1 cub tocmai valora mai mult decât 1 Bitcoin.

Am înțeles instant că NFT-urile erau singura șansă să acumulez mai mult ETH / BTC.

Am reinvestit toți cei 11.000$ într-o poză cu un câine digital și în câteva NFT-uri.

L-am cumpărat cu 8000$, iar peste 3 luni valora 50.000$.

Alt proiect, ENS, în care am investit 100$, mi-a oferit câteva sute de monede care, la momentul vânzării, mi-au adus 15.700$.

Portofoliul meu de NFT-uri deja se apropia de 70.000$, totul din DOAR 1100$!

Din toți banii am cumpărat un NFT CloneX - un proiect de NFT-uri care tocmai fusese achiziționat de Nike.

Am primit cadou (airdrop) încă un NFT de la creatorii colecției, pentru că dețineam NFT-ul inițial, iar ambele valorau 100.000$.

Investind încă 5000$ în câteva NFT-uri mici și făcând trading cu toate ce le aveam, am mai primit câteva airdrop-uri de la proiecte și am reușit să-mi duc portofoliul de NFT-uri la 180.000$.

Mă simțeam ca un rege. Până când… războiul din Ucraina a început. Toată piața a căzut.

Bula s-a spart iar orbit de propriul succes, am ales să nu vând nimic.

Dintr-un portofoliu de 180.000$ am ajuns în câteva luni la 18.000$.

Așa am ajuns aici, la barul de la capătul Metaverse-ului…

"Dar de ce NFT-uri?", a insistat barmanul, în timp ce-mi turna o băutură care părea să emane o aură enigmatică. Mi-am ridicat paharul și, cu o privire pătrunzătoare, i-am răspuns:

"M-am gândit să investesc în ceva nou, într-o piață emergentă! Am considerat că suntem la începutul unei ere noi și că unele proiecte vor deveni următoarele mari investiții din anii ce urmează."

“Principiul după care ai investit a fost acela că oamenii abia așteaptă să dețină obiecte digitale efemere care nu există în viața reală?”

"Da, cam așa. Ideea este … eu cred că viața se transformă într-un fel de joc, iar pe măsură ce viața devine mai mult un joc din punct de vedere economic și social, probabil că în viitorul apropiat, lumea fizică și cea digitală nu vor mai fi atât de diferite. Se vor conecta prin intermediul acestor NFT-uri. Gândește-te doar câte ore pe zi petrecem fiecare dintre noi online. Trăim în online! Ne petrecem mai mult timp online decât offline. NFT-urile au puterea de a materializa conținutul digital într-o formă tangibilă, unică și autentifică. Ele reprezintă o fereastră către lumea imaterială, unde tehnologia se intersectează cu arta, comunitatea și investițiile. E un salt către viitor, către o dimensiune în care originalitatea este apreciată, iar creativitatea cunoaște libertatea absolută."

Barmanul a rămas tăcut o clipă, reflectând asupra cuvintelor mele, și apoi a zâmbit. În ochii lui, am putut citi că înțelegea misterul pe care-l purtam în mine și că, poate, chiar îl împărtășea.

“Prietene, știi care e faza?” întrebă calm barmanul. “Tehnologia în sine este foarte bună și probabil că va avea un rol important în viitor. Problema este că multe proiecte au făcut promisiuni mari pe care se pare că nu le-au onorat. Nu-i așa?”

Brusc, o persoană care stătea singură la o masă și-a tras scaunul de sub fund și s-a ridicat în picioare cu o atitudine arogantă, îndreptându-se spre noi. Purta un hanorac cu glugă pe care scria "SHIBA SAFEMOON INU," iar fața îi era ascunsă de gluga hanoracului.

"Hei.", spuse el. Tu ești unul dintre ratații aceia care a pierdut bani cu NFT-uri?"

"Din moment ce și tu ești aici, înseamnă că te afli în aceeași situație ca și mine."

"Nee... nu am pierdut bani cu prostiile alea."

"Dar cu ce? Luminează-mă."

"Shitcoins."

"Pahahah, ce? Shitcoins-urile sunt monede fără niciun fundament, create strict pentru scheme PUMP & DUMP."

"Da? Și NFT-urile tale ce sunt? Shitcoins cu poze atașate," răspunse omul în timp ce rânjea.

"Are un argument," spuse barmanul.

"Oricine a colectat ORICE de valoare știe cu siguranță că lumea este plină de exemple falsificate și contrafăcute. Nu contează dacă este vorba despre ceasuri, genți, vinuri, cărți Pokemon sau mașini cu daună totală, reparate de samsari. Orice reprezintă un obiect fizic și este revândut, cineva este foarte posibil să încerce să te înșele. NFT-urile sunt singurele obiecte de colecție/opere de artă/token-uri de acces de pe planetă cu proveniență cu adevărat incontestabilă și dovedibilă. Doi la mână. Probabil că toți suntem caracterizați ca niște dependenți de cazinoul așa-zis cryptospace, dar NFT-urile chiar reprezintă asset-uri digitale. Reprezintă CEVA.”

“Ce mai exact reprezintă?”

“Sunt contracte. Asta sunt. Contracte digitale, incontestabile. Așa cum pentru a cumpăra o casă ai nevoie de un contract autorizat de un notar, așa NFT-urile atestă dreptul de proprietate asupra unui bun digital."

Dintr-o dată bărbatul cu gluga sări peste bar și luă de unul singur o sticlă de bere de pe raftul din spatele barmanului.

"Ce bere e asta?" întrebă el dezinteresat.

"Vaporwave Hopium. E bună, dar puțin cam..." - nici nu apucă barmanul să-și termine propoziția că deja o deschise.

"Pe mine mă interesează banii, nu idealurile tale. Idealiștii niciodată nu câștigă bani în lumea asta."

"Sigur că banii sunt importanți, dar nu se rezumă totul la asta. Banii sunt doar mijlocul, nu sunt scopul."

"Banii sunt doar mijlocul, nu și scopul... da, pentru tine, ce e scopul?"

"Nu știu, să mă distrez?! Să creez ceea ce-mi place, să experimentez și să învăț lucruri noi."

"Și pentru asta nu ai nevoie de bani?"

"Nu doar de bani. Ai nevoie și de o viziune, de un scop, de creativitate, determinare și pe ultimul loc, bani. Poți face 100.000$ + pe an, dacă nu-ți place viața pe care o duci, îi faci degeaba. Societatea a adaptat niște valori de FOMO și hype, iar încrederea în sine se bazează doar pe bunuri de lux. Big marketing scheme. I don't like stuff. I like experiences, amigo. Travel. Learn. Fun. Play. That's life. Slow down, enjoy the ride. NFT-urile pentru mine nu sunt doar pentru azi sau mâine. Sunt pentru anii ce vor veni. Să investesc și să creez cu ele."

Unde ne aflăm și încotro ne îndreptăm cu Metaverse-ul.

În orice nouă tehnologie, tocilarii sunt de obicei primii care o adoptă, fascinați de potențialul său. Același scenariu s-a repetat cu calculatoarele, internetul, social media, Bitcoin și, mai recent, NFT-urile și inteligența artificială.

După acești early adopters (entuziaști timpurii), treptat, încep să se alăture și afacerile, acestea observând oportunitatea de profit și începând să adopte tehnologia.

În cele din urmă, ultima etapă a adoptării este reprezentată de guverne, care fac pasul către adoptarea tehnologică în funcție de nevoile și politica fiecărei țări.

Fiecare etapă vine cu avantaje și dezavantaje. Avantajul adopției este siguranța pe care utilizatorii o oferă domeniului. Dezavantajul este diminuarea profiturilor.

Riscul este o sabie cu două tăișuri. Cu toate că poate aduce recompense substanțiale, trebuie abordat cu atenție.

În acest moment, NFT-urile încă sunt într-o fază extrem de incipientă, nu au ieșit încă de sub umbra inovatorilor.

În ce poziție ne aflăm acum?

Suntem într-un bear market dureros, cu portofolii în knock-out tehnic, mahmuri după orgia cazinoului Web3 Gaming / Metaverse. Am ajuns aici din cauza pandemiei, din cauza schimbării numelui Facebook în Meta, din cauza faptului că lumea își închipuie deja cum ar arăta o societate complet dependentă de spațiul online. Astfel, mulți au decis să parieze pe acest fir narativ mai fragil decât cel al undiței. Așa cum spune expresia, "pădurea are și uscăciunile ei", iar în prezent, dintr-o pădure în care toți vorbeau în gura mare despre crearea metaverse-urilor, au rămas în picioare doar câțiva copaci.

Încotro ne îndreptăm?

Prima utilizare semnificativă a NFT-urilor va fi integrarea lor în cel mai rapid și captivant spațiu - jocurile video. Ulterior, vor deveni folosite și în evenimente sau produse din lumea reală - muzică, fashion, bilete, acte guvernamentale.

Însă jocurile, în special, vor cunoaște o creștere rapidă și expansivă. Așa cum s-a întâmplat cu social media, în scurt timp, distincția dintre viața reală și jocurile video va deveni tot mai subțire, deoarece oamenii își vor petrece din ce în ce mai mult timp online sau jucându-se.

Îți recomand să studiezi puțin diagramele de mai sus.

Într-una din ele aflăm că, o persoană obișnuită care își petrece timpul online prezintă următoarele procente pentru activitățile sale:

  • 11% citesc
  • 13% ascultă muzică / podcast-uri
  • 18% se uită la televizor
  • 18% folosesc Netflix
  • 18% utilizează rețelele sociale
  • 21% joacă jocuri video

Hai să ne imaginăm cum va evolua situația atunci când un joc video de anvergură majoră, cu implicații sociale și economice, va fi lansat. O mare parte din procentele alocate activităților precum muzica, Netflix și rețelele sociale ar putea migra către jocurile video.

Să facem un exercițiu de imaginație - să luăm ca exemplu jocul Fortnite, care a înregistrat în luna august a anului 2023 un număr impresionant de 237 milioane de jucători activi.

Pentru o comparație, populația României este de doar 19 milioane.

Acum să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă un joc precum Fortnite ar integra NFT-uri și ar crea o economie reală de succes. Să luăm în calcul că Produsul Intern Brut (PIB) al României este de 284,1 miliarde USD.

Dar ce PIB ar înregistra un joc în care sunt implicați peste 237 de milioane de jucători activi? Aceasta înseamnă de 12 ori mai mulți oameni decât întreaga populație a României.

Acesta este un răspuns pe care sunt convins că îl vom afla în următorii 2-4 ani, deoarece suntem aproape de a vedea primele iterații ale unui Metaverse activ din punct de vedere social și financiar. Oamenii vor putea câștiga bani jucând un joc care le place, într-o economie reală, care va fi strâns legată de economia existentă a lumii.

Cred că te întrebi cum poate o economie virtuală să aibă un impact semnificativ asupra economiei existente.

Această conexiune se realizează prin intermediul brandurilor.

Pentru a răspunde la această întrebare, aș dori să fac o referință la cartea "Sapiens" scrisă de Yuval Noah Harari. În această lucrare, autorul explică că brandurile nu au existență reală în sensul fizic. Prin urmare, ele pot fi transferate cu ușurință într-un Metaverse. Brandurile sunt construcții imaginate de companii pentru a încuraja oamenii să se asocieze și să cumpere produse sau servicii, generând astfel profit.

Dacă, conform teoriei lui Yuval, brandurile pot să unească oameni, atunci ce anume îi unește cu adevărat?

Răspunsul este încrederea.

Încrederea în povestea pe care o spune un brand.

Cu aceasta în minte, dacă brandurile din economia actuală încep să dezvolte produse și servicii pentru lumi virtuale, acest fenomen va avea un impact direct asupra economiei existente.

Prin intermediul acestei tranziții, consumatorii vor extinde încrederea pe care o au deja în aceste branduri către noile produse și servicii oferite în spațiul virtual.

Astfel, se va forma un pod între economia fizică și cea virtuală, generând schimbări semnificative în peisajul economic global.

Un exemplu relevant în această privință este brand-ul Louis Vuitton. Prin intermediul tehnologiei NFT, Louis Vuitton poate crea valize digitale ce pot fi purtate de avatare în Metaverse, dar care pot fi de asemenea revendicate și în lumea reală, aducând astfel o conexiune tangibilă între cele două medii.

Practic, o valiză NFT creată de Louis Vuitton poate exista sub formă digitală, ca NFT, dar și sub formă fizică, ca obiect palpabil. Această abordare prezintă numeroase avantaje specifice NFT-urilor.

Printre aceste avantaje se numără:

  1. Imposibilitatea falsificării: Tehnologia NFT conferă o siguranță sporită împotriva falsificării, deoarece fiecare element poate fi verificat și autentificat în mod unic pe blockchain.
  2. Acces exclusiv la colecții: Deținătorii NFT au privilegiul de a accesa în exclusivitate viitoarele obiecte de colecție digitale și fizice create de Louis Vuitton. Acest aspect adaugă un element de unicat și exclusivitate colecționarilor.
  3. Participare în comunitate: Prin deținerea unui NFT, persoanele devin parte dintr-o platformă dedicată comunității Louis Vuitton. Acestă comunitate poate implica schimburi de idei, evenimente speciale și o conexiune mai profundă cu brandul.
  4. Acces la evenimente speciale: Deținătorii NFT pot avea privilegiul de a participa la evenimente exclusiviste organizate de Louis Vuitton, adăugând o dimensiune experiențială și interactivă colecției lor.
  5. Explorarea istoriei și moștenirii: Prin NFT-uri, utilizatorii pot avea acces la experiențe unice, precum explorarea Maison d’Asnières, un loc emblematic al moștenirii Louis Vuitton. Aceasta oferă oportunitatea de a se conecta cu istoria brandului într-un mod inovator.

De ce adoptă brandurile tehnologia NFT?

Te rog să îți deschizi telefonul și să accesezi secțiunea "Screen Time" pentru a analiza timpul mediu pe care îl petreci zilnic pe telefon.

Dacă petreci, de exemplu, 4 ore pe zi pe telefon, acest lucru echivalează cu aproximativ 12 ani din întreaga ta viață.

Dacă acest interval se extinde la 8 ore pe zi, rezultatul este impresionant - deja ai cheltuit echivalentul a 23 de ani din viață în această manieră.

Când privim imaginea de ansamblu, începem să înțelegem tabloul general.

Sunt ferm convins că social media ne-a condus către acest moment.

Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că acesta nu reprezintă sfârșitul.

Social media există, jocurile video există, crypto există, inteligența artificială există.

Tot ce trebuie să facem este să le interconectăm și vom avea cel mai interactiv mediu virtual posibil.

Poate că te întrebi dacă am intenția să-mi petrec tot timpul jucându-mă pe acea platformă. Răspunsul este nu.

Totuși, îmi doresc să fiu printre primii care dețin activele de bază ale acestui univers emergent.

Societatea îi recompensează pe cei care își asumă riscuri, iar a lua un risc înseamnă să pariezi pe ceva care nu este pe placul majorității.

Istoria ne învață că pionierii sunt adesea apreciați în retrospectivă, dar adesea criticați în prezent.

Ceea ce mă face să mă angajez este tendința spre care pariez - suntem la începuturile vieții noastre online, iar aceasta este doar începutul unei evoluții ample.

Pe măsură ce ne învârtim prin labirintul incitant al tehnologiei, NFT-urile rămân un far strălucitor care îndrumă artiștii, creatorii și pionierii spre un viitor mai îndrăzneț și plin de posibilități.

NFT-urile sunt certificate digitale de autenticitate și proprietate care sunt stocate pe blockchain. Ceea ce face NFT-urile atât de revoluționare, este capacitatea lor de a atribui valoare și proprietate conținutului digital.

Acest lucru deschide noi oportunități pentru creatori, artiști și antreprenori, permițându-le să-și exploateze creativitatea și să-și extindă afacerile într-un mod inovator și fără limite.

Această poveste continuă să se dezvăluie, iar eu sunt doar un explorator mai curajos, rătăcit printre pixeli, căutând să descopăr secretele ce așteaptă să fie deslușite în inima Metaverse-ului.

See you in the bull run.

"The internet has existed for ~ 35 years, and will exist for the rest of humanity's existence. The incredibly small period of time where you couldn't own digital items will be seen as the stone age of the internet, and considered incredibly weird by future generations.” - Naval

NEWSLETTER

TURNING CREATIVITY INTO BUSINESS

O serie de eseuri despre personal branding, filozofie, business, darul de a fi tată și despre ce înseamnă să fii un nomad digital.

Partajând e-mailul dvs. sunteți de acord cu Termenii & Condițiile noastre și cu Prelucrarea Datelor.